Till dig som tycker feminism gått för långt

”Vi måste vara försiktiga” sade min vän till mig tidigare ikväll, jag nickade och instämde utan att ens reflektera. Jag menar, utan att ens tänka på att vi ber varandra anpassa oss. Det går en timme och det är dags för mig att åka hem, ”Jag måste åka nu, innan det blir för sent”. Det är mörkt, duggregn och jag bestämmer mig för vinka hejdå till mina vänner för att sedan knalla ensam till tunnelbanan. 49C56F49-2314-46D8-AED3-C43F593B84F3Jag knallar ut genom porten och sätter i mitt värdelösa headset från PrimeMark. Det är uselt ljud, men det kändes ikväll bra att det var uselt, jag ville inte snurra bort mig i en annan värld. Låg volym, fokus på gatan samt ögon i nacken i fall att någon går bakom mig. Jag och Ebba bor mellan Shepards Bush och White City, det är i stort sätt mellan ett bra och dåligt område. Våra vänner här har sagt till oss att vi inte bör gå ensamma sent på kvällen, just för att vi går igenom det sämre området. Det ekar såklart i mitt huvud ikväll, jag känner mig rädd.

Kliver av på en station som ligger en bit ifrån oss. En snubbe sneglar på mig när han ser mig på perrongen, jag tittar argt tillbaka och klampar ned för trappan. Någon sade till mig att det är bra att se arg ut, man ska se orädd ut, mindre risk att bli påhoppad eller våldtagen då. Det ekar även i mitt huvud. Se arg ut och fäst nycklarna kring fingrarna. Jag halvspringer och korsar vägen där jag ser två män. Jag blir livrädd, springer över andra sidan av gatan igen och drar ur hörlurarna. Jag känner mig livrädd, för det är mörkt, för att jag är ensam och för att män våldtar.

Kvinnodagen, en dag där män gärna tog i tillfälle att göra ytterligare narr av kvinnor. ”Man kan skämta om allt” säger de, medan de inte har en suck om hur det känns att, som idag, vandra ensam när det är mörkt ute. ”Alla män våldtar inte” säger de, medan jag inte vet vem av alla män som våldtar. ”Jag respekterar kvinnor och tycker det ska vara jämställt” säger han, samtidigt som han skrattar åt sexistiska skämt som hans polare drar. En vakt smällde mig på rumpan och tyckte det var konstigt att jag blev arg. Han förstod inte att det var min kropp och inte hans. Män förstår inte att alla saker ni gör, alla små saker som ni vill kalla det, är stora saker för oss kvinnor. Om du inte kan relatera, så sluta argumentera.

Jag är en stark kvinna, jag är superwoman när solen skiner men jag är rädd när mörkret faller. Jag är en av alla kvinnor som ständigt anpassar min vardag för att minska risken att bli ett offer i en våldtäktsmans händer. Jag är en av oss systrar som tipsar andra kvinnor om hur vi bör vara försiktiga. Jag är även en av alla kvinnor som känner mig tacksam när jag stänger ytterdörren, för att inget hände på vägen hem. Men du är en man, du förstår inte för du tycker att feminism gått för långt, medan jag måste undvika headset för att kunna höra om någon klampar bakom mig. Du är en man som är en del av problemet.

3 Kommentarer

 1. Hej Emmy, Jag är lessen att du känner dig så otrygg i våran samhälle.

  Femisim har så klart inte gått för långt, Sexism ska inte finnas, inte på någon sätt. har vi kommit så långt, nej, det har vi inte.
  men jag tror inte att det här problemet kan bli löst med feminism.
  Vi pratar här väldigt mycket om rädsla. Rädsla som handlar mer om kriminalitet, och statistik (från England och Wales) visar att 4/5 dömda är Män.
  Så ja, jag förstår att du är rädd ifrån män.

  Men jag, som man, känner mig inte häller trygg i våran samhälle. Jag går också med personlarm i fickan, och med försvarspray i bilen. och då är jag redan 30 år. (så klart få mina kompisar inte veta det, en man ska väll inte vara rädd) Och ja, jag är också mer rädd från män en kvinnor.
  Ja, jag vet att jag har mindre chans att möta någon som ska göra illa mig, (beroende på brottet) men också för mig är varje person en potentiell kandidat som kan göra illa mig.

  Jag vet inte hur vi ska lösa problemet Emmy. Ska alla män stanna inomhus efter 19:00. Nej, det är inte lösningen. Men kvinor behöver så klart också att kunna röra sig utan att vara rätt.
  Det är liten som du själv säger, (”Alla män våldtar inte” säger de, medan jag inte vet vem av alla män som våldtar.) Tyvärr kan man inte ser på ansikten av en person om de är ”snäll” eller inte.
  Men jag tror inte, att ”jämställa” blir lösningen av det här problemet, men jag hoppas att vi löser problemet ändå 😉

 2. Jag tror den här dra alla över en kam inställningen inte direkt hjälper. Det enda som händer är att ni/du skjuter bort de som faktiskt vill hjälpa. Så länge den enda sidan tycker sig vara bättre än den andra så kommer det inte hända ett skit för jämställdheten.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.